Apa yang saya catatkan di bawah adalah amalan dan pengalaman peribadi saya sendiri. Sekadar ingin berkongsi pengalaman terutamanya untuk panduan para isteri yang baru menjejaki alam rumahtangga. Idea menulis tentang hal ini timbul apabila beberapa orang bekas pelajar bertanyakan tentang tips-tips begini. Semoga yang baik dapat dimanfaatkan dan jika tak sesuai, abaikanlah.
1) MENYIMPAN LAUK MENTAH DI
BAHAGIAN BEKU
Simpanlah ikan, daging, ayam dan sebagainya
secara tersusun di bahagian beku di dalam peti ais. Anggarkan I bekas atau 1 plastik
untuk sekali memasak. Jadi, kita tidak perlu mengeluarkan kesemua lauk
mentah dan menyimpan bakinya semula ke dalam peti ais kerana
hanya akan menyebakan hilang kesegaran dan rasa enak pada bahan tadi. Hanya keluarkan sekadar kuantiti apa yang kita hendak masak sahaja.
2) POTONGAN KECIL AYAM / DAGING
Selepas membasuh ayam dan
sebelum memasukkannya ke dalam peti sejuk,
asingkanlah isi ayam.
Potonglah isi ayam tadi kecil-kecil dan simpanlah di dalam plastik yang kecil. Setiap kali ingin memasak
menggunakan isi ayam, mudah untuk kita mengambil hanya satu
plastik sahaja pada satu-satu masa untuk
sekali memasak. Susun dgn kemas di dalam
peti ais.
Potongan ayam kecil ini akan mempercepatkan & memudahkan bagi kita jika ingin memasak apa sahaja masakan yg sesuai seperti mee atau nasi goreng dan lain-lain. Jadi, kita tidak perlu memotong ayam setiap kali inigin memasak.
3) MEMBUAT KEK SEGERA
Membuat sendiri kek segera
lebih menjmatkan daripada kita membeli adunan
kek segera yang dijual di pasaran.
Caranya adalah kita menyukat,
mengayak dan mencampurkan
kesemua bahan-bahan kering. seperti tepung gandum, serbuk penaik, serbuk
koko (utk kek coklat). Masukkan ke dalam plastik.
Kemudian, kita boleh mencampurkan
dan memutar bahan-bahan seperti margerin / mentega dan gula. Masukkan ke dalam plastik.
Bila kita ingin membuat kek,
hanya masukkan telur dan bahan-bahan basah seperti air (jika perlu) sahaja dengan
bahan-bahan yang telah disiapkan tadi.
Saya pernah membuat dan menjual purata 9 biji kek sehari, cara inilah yang saya lakukan. Bila ada sahaja masa, sediakan bahan-bahan kering dan pukul marjerin dan gula yang kemudiannya disimpan. Mudah kan??
4) MENGUKUS 2 DALAM 1
Setiap kali ingin mengukus apa sahaja
terutamanya yang memerlukan masa yang agak lama, fikirkanlah apa lagi
yang boleh dilakukan pada masa yang sama agar dapat menjimatkan masa, tenaga
dan juga penggunaan gas / letrik.
Justeru, jika ingin mengukus contohnya pulut kuning atau ketupat di
bahagian atas, saya akan merebus ketupat nasi di bahagian bawah pengukus. 2 menu boleh disediakan dalam 1 masa. Jimat kan!!
Selamat Mencuba!
Saya pasti pembaca juga mempunyai cara tersendiri untuk mempercepatkan / memudahkan melakukan kerja-kerja di rumah, kongsikanlah dengan saya dan pembaca lain di bahagian komen.
Selamat Mencuba!
Saya pasti pembaca juga mempunyai cara tersendiri untuk mempercepatkan / memudahkan melakukan kerja-kerja di rumah, kongsikanlah dengan saya dan pembaca lain di bahagian komen.
SAya suka sangat tips ni...tq k nora
ReplyDeleteTerima kasih Ikin. Jom kongsi2 ilmu sama2.
ReplyDelete